Beeldvorming: röntgenonderzoek

Bij mankheids- of bewegingsonderzoek

kunnen röntgenfoto's genomen worden om de mogelijke oorzaak van de mankheid of het niet goed bewegen te bevestigen. Bij verdenking van een fractuur (botbreuk) in de hoef of een hoefzweer, die beiden vaak hetzelfde klachtenbeeld geven, en als bij klinisch onderzoek geen hoefzweer gevonden kan worden, worden dan röntgenopnames gemaakt om een fractuur of een hoefzweer aan te tonen.

Bij verdenking van beenderige spat (osteoatritis) in de sprong, kunnen röntgenfoto's de benige en andere veranderingen in beeld brengen en kan de ontwikkeling van de spat eventueel gevolgd worden. uw paard kan behandeld wprden met een gewrichtsinjectie tegen de pijn en ontsteking in het aangetaste gewricht.

Er zijn nog veel meer voorbeelden van het nut van röntgenfoto's bij mankheids- of bewegingsonderzoek.

Bij een aankoop keuring

Als de aankoop van een paard/pony overwogen wordt is het uitvoeren van een klinische en röntgenologische keuring heel belangrijk. Het onderhoud van een paard/pony kost elke maand behoorlijk wat geld, en als uw paard mank wordt, kost dit tijd en geld om het weer in orde te krijgen, in de meeste gevallen is dat gelukkig wel mogelijk. Alhoewel een klinische en röntgenologische keuring beide momentopnames zijn, is het toch aan te bevelen beide te laten uitvoeren. De keuringen kunnen veel gebreken aan het licht brengen en/of aandoeningen die een verhoogd risico geven bij gebruik als sportpaard of recreatiepaard.

In Nederland wordt de aankoopkeuring gedaan aan de hand van het keuringsformulier van de KNMvD, hierop worden naast de klinische keuringsresultaten ook de resultaten van de röntgenologische keuring opgeschreven. Ook wordt een verkopersverklaring (formulier van de KNMvD) ingevuld en getekend door de verkoper.